Antep Fıstığı

Antep Fıstığı

21.01.2013 819

  “Fıstık ; bilgili ve faziletli  insanlara benzer. Taşıdığı büyük kıymetlere rağmen alçakgönüllü ve  kanaatkardır. Hiçbir bitkinin yetişmediği kurak, kıraç topraklarda, kayalıklarda  biter ve yetişir.” Şöhreti ülke sınırlarını çoktan aşan, şehrimizin sembolü  olan antepfıstığını C.Cahit GÜZELBEY böyle tanımlamıştır.Ünü,  başta tadı olmak üzere fıstığın kendine has eşsiz özelliklerinden gelmektedir.  Sert kabuklu olan antepfıstığı ticari alanda önemli değere sahiptir. Güneydoğu  Anadolu Bölgesi, Türkiye antepfıstığı üretiminin %94.2’sini (32.986 ton)  karşılar. Antepfıstığı  meyilli, kayalık, kireçli ve kıraç sahalarda da yetişmektedir. Bölgemiz  antepfıstığının gen merkezi içinde bulunuşu, yabani ağaç miktarı yönünden  zengin bir potansiyele sahip oluşu, iklim ve toprak istekleri bakımından diğer  meyve türlerine nazaran fazla seçici olmayışı bu ürünün yetiştirilmesini mümkün  kılmaktadır. Antepfıstığında  kolesterol yoktur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür, koroner kalp hastalığı  riskini azaltır. 100gr. Antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve  fosfor ihtiyacının %35’ini karşılayabilmektedir. Antepfıstığı protein yönünden  2 kat, fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür. Vitamin A,B ve C  kompleksince zengindir. Antepfıstığı şeker hastalığında da yenilebilir.